Provsmakning av bröd från Brödlabbet i Lund

Gutekorn deltar i en brödprovningsaktivitet av kulturspannmålssorter. Vi smakar bröd under ett antal veckor som sänds till oss av Brödlabbet i Lund. Första sändningen kom den 24 februari, på Estlands nationaldag. En provning ordnades på Nyhagsgatan som avslutades strax innan gästerna skulle komma till mottagningen.
Våra bilder finns nedan från övningen.
Vi var fyra som smakade och antecknade. Anders Nilsson, Urban Allmungs, Curt Niklasson och undertecknad. (Sten skickar själv över sina och Ebbes resultat).
Kommentarerna kommer att skickas till Brödlabbet via mail (inscannade formulär)
Det vi kan säga nu är att vi fick sex bröd, alla med i stort sett lika utseende, och form, och när vi börjat ta oss an dem så var det inte särskilt enkelt att hitta skillnaderna, ifall det fanns några! Vi till och med undrade om det var samma bröd vi fått sex olika prover av…eftersom de var så lika.
Vi provade både med och utan smör eftersom smörsmaken tar bort ev. beska och andra bismaker.
Vi ser fram emot att få veta vad vi smakat på och hur vi bedömt proverna.
Brödprovning 1

brödprovning 2

Det var inte råg i alla fall…men fullt ätbart, tex tunn skiva av brödet, lätt grillat under något gott och matigt till lunch.
Nu är våra svar inskickade till Brödlabbet och vi har fått veta vad vi smakat på.
Det vi smakade på var höstvetesorter odlade på Gotland, ordnade i en tidslinje efter hur gammal sorten är (äldst först):
1 Olympia
2 Walde
3 Odin
4 Svale
5 Holger
6 Stava

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment