Dags att skapa en förening för Gutekött

Vårt arbete med att få fram underlag till livsmedelsverket i projektet börjar lida mot sitt slut. För att en ansökan om ursprungsskydd ska behandlas korrekt i både Livsmedelsverket och senare i EU kommissionen behöver ett konsortium/en ekonomisk förening av olika intressenter avseende Gutefårköttet bildas.
För de Gotländska spannmålen med arbetsnamnet (Gåttlandsvaite) finns redan en gotländsk förening Gutekorn ekonomisk förening som står bakom ansökan och arbetet med att jobba vidare med sortmaterialet och att tillskapa bättre villkor för dem som producerar/odlar dessa.
Motsvarande förening från jord till bord bör formeras för Guteköttet, och bestå av gutefårägare, förädlare, kockar etc som behövs för att jobba vidare med värdehöjningen av köttet.

Den 15 april kommer projektet att presenteras på ett seminarium om Kulinariska regioner på Lövsta mellan kl 9.30 och 15.30 då även andra punkter avseende bygget av matlandet Gotland kommer att tas upp.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment