Projektet

Ursprungsskydd för äldre gotländska lantsorter och lantraser i Sverige det nya Matlandet löper mellan 2012 05 01 och 2013 12 31 dock längst tom maj 2014.
Projektet beviljades den 19 november 2012.
Projektägare är Hushållningssällskapet Gotland.
Projektet genomförs av Hushållningssällskapet Gotland i samarbete med Odd Nygård och Per Wramner samt företrädare för föreningen Gutekorn, samt företrädare för Gutefårsproduktionen på Gotland, Föreningen Gutefåret, GutefårAkademin och Gotlands Fåravelsförening.

Material som publicerats inom projektet

Hur smakar gutefårkött

helagotland.se publicerar 1 oktober denna artikel

Artikel i Hornfår nr 9
Artikel FAF nr 4 2013
NpG 2013 nr 4
Från Gutabygd Forntidens spannmål artikel 2013

Pres av projektet i Jordbruksaktuellt sept 13
Artikel Gutefår JA sept 13 sid 1
Artikel Gutefår JA sid 2 sept 13

Projektet riktar sig till gotländska lantbruksföretagare som arbetar för att öka värdet på gotländska produkter som har en tydlig geografisk och lokal anknytning i första hand sammanslutningar av producenter i Föreningen Gutekorn och föreningar för Gutefåret.

Projektet har erhållit finansiering från Landsbygdsprogrammet via Länsstyrelsen på Gotland.
Presentation av projektet

Här hittar du information och rapporter från det nationella projektet kring ursprungscertifiering som genomfördes 2010-2011 och avslutades mars 2012

Här kan du se vilka produkter som erhållit certifieringar och som är inlämnade tom 2012 till kommissionen

ATL skriver 20130107

DN skriver 6 jan 2013

Publicerat: kl 11:22
Hushållssällskapet vill att Gutefåret, men även Gutekornet, ska få samma exklusiva ursprungsstatus som löjrommen från Kalix, eller den italienska parmaskinkan.
En ursprungsmärkning skulle höja både värdet och attraktionskraften på produkterna, säger hushållningssällskapets Riina Noodapera.

Leave a comment